2010. február 10., szerda

beneath the snow

Itt mindenfelé kőfalakat találni: lejtőket támasztanak, tulajdont jelölnek ki és otthonokat erősítenek. Szép, ahogyan most hangsúlyosan kiemelkedve állnak a kemény tél havas háttere előtt. Amint megvan a közösségi kert helyszíne, szeretnék a földben talált sziklaköveket belefoglalni szerkezetileg és funkcionálisan is: nemcsak azért, hogy télen erősítse az összhatást, hanem azért is, hogy látványában kapcsolódjon a hagyományos környezethez.

A dombokon sétálva vettem észre föld és kő egyfajta rétegzettségét, ami nagyon megtetszett. Ezek a sziklák és a bennük lévő ásványok vulkanikus múltról és ősi óceánról tanúskodnak, és nem csak a mostani táj, hanem az itt termő gyümölcs karakterét is meghatározzák. Ha már itt tartunk: bort legalább ezer éve készítenek ezen a vidéken, és a kommunizmus bukása óta ez a tevékenység itt igazi reneszánszát éli. Érdemes megnézni a New York Times Dining and Wine rovatában nemrég megjelent cikket a zempléni szőlőkről származó palackok magas minőségéről és sokféleségéről: http://www.nytimes.com/2010/02/10/dining/10pour.html?ref=dining Élvezet lesz figyelni és látni a csodás dolgokat, amelyeket ez a talaj terem nekünk!


everywhere in the landscape here are stone walls - retaining slopes, defining property and supporting homes. in the winter these features stand beautifully pronounced against the snow and starkness of winter. it is my intention, once a site has been selected for the community garden, to incorporate the rocks we find buried into the function and design of the garden - not only to enhance its appearance in winter, but also to relate it visually with the traditional, surrounding environment.

walking through the hills, i noticed this cross-section of earth and stone and began to wonder at them. these rocks and the minerals inside them evidence a volcanic history and ancient sea, serving to give character not only to the present landscape but to the fruit that grows here. speaking of which, wine has been produced in this region for at least one thousand years and is experiencing quite a renaissance since the fall of communism in 1989. an article worth checking was just published in the new york times dining and wine section: http://www.nytimes.com/2010/02/10/dining/10pour.html?ref=dining attesting to the fine qualities and range of bottles available from zemplen vineyards. it will be fun to watch and see the wonderful things this soil will yield for us!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése