2010. február 24., szerda

2010 februar 24


Az utóbbi pár napot annak a területnek a felmérésével töltöttem, amely hamarosan Erdőbénye közösségi kertjévé válik. Az átalakításra megkapott 1.6 hektár egy nyílt sík terület egyetlen igen terebélyes fűzfával és egy bmx pályával!

I've been spending the past couple of days checking out the field that will soon become the community garden of Erdőbénye. The 1.6 hectares of space we have been given to transform is a blank slate with the exception of one very mature willow tree and a bmx track!


A helyi nedvességi viszonyok miatt a különböző funkciók helyét körültekintően kell kijelölni. Első gondolataim között szerepel egy tó/esőkert kialakítása, hogy összegyűjtsük a vizet a kiépített csatornákból (ez vonzaná az állatvilágot és növelné a biodiverzitást is) és egy árnyék kert ültetése a nagy fa alatt, amely kényelmes pihenőhelyként szolgálna.

The siting of amenities will need to be determined carefully due to the existing moisture conditions. My first impressions were to create a pond/rain garden in order to collect water from channeled drains (to attract wildlife and increase biodiversity too) as well as to plant a welcoming shade garden rest area under the big tree.



A tó számára kiásott földből gyümölcsös és zöldségkertet is emelhetnénk (a teraszos még kúlabb lenne), illetve bármilyen kiépített területet (például egy kavicsos udvart asztalokkal, székekkel és egy kültéri kemencével/grillel!). Építenünk kell majd egy kis melegházat és egy fészert is. Az egyedi parcellák és a közösségi veteményes mellett jó lenne csinálni egy kertet a gyerekeknek is, ahol felfedezhetnék, hogyan növekednek a növények (az egyszerűen kezelhetőkkel kezdve, mint a büdöske, eper, menta, borsó és bab), tanulnának a méhekről, lepkékről és egyéb beporzókról, elkészítenék és használnák a saját, izgő-mozgó kukacokkal teli komposztálójukat, gyakorolhatnák a szezonális kerti teendőket – ahol a következő generációban kinevelhetnénk a környezet szeretetét és gondos alakításának igényét.

Planting areas for growing fruits and vegetables can be raised (terraced would be even cooler) with soil excavated for the pond and any hardscaping features (such as a gravel patio gathering space where there will be tables, chairs and an outdoor oven/grill!). We'll also need to build a little greenhouse and garden shed.
In addition to individual plots and a communal potager, it would be great for there to be a children's garden where young people can explore how plants grow (starting with easy-care plants such as marigolds, strawberries, mint, peas and beans), learn about bees, butterflies and other pollinators, set-up and operate their own compost pile complete with wiggly worms, create seasonal nature-crafts and so on, where within the next generation a love and stewardship for the environment can be cultivated.


Persze ennek a különleges helynek neve is kell legyen – várjuk javaslataitokat!

Of course we'll need a name for this special place, your suggestions are most welcome!


4 megjegyzés:

  1. Our suggestion is......PROSPECT PARK!!!! ;)

    VálaszTörlés
  2. I'll put that one on the list, this garden is about the same size as Prospect Park!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Alexandra!
    Csak most kezdtem el olvasni a blogodat..szeretnék gratulálni az ötletedhez és sok sikert kívánni azért, hogy a tervek, álmok megvalósuljanak.
    Még nem jártam Erdőbényén, de egyre jobban szeretnék :)
    Szép napot!
    Üdv. Orsi

    VálaszTörlés
  4. It's all so amazing & beautiful, Alexa! Can't wait to see what grows :)

    VálaszTörlés